Pařížské čokoládové dortíčky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
krém
50 g máslo
250 ml smetana ke šlehání
150 g kvalitní hořká čokoláda
těsto
140 g máslo
1 špetka vanilka
60 g cukr moučka
0 lžiček mletá skořice
210 g hladká mouka
1 špetka citronová kůra
40 g mleté vlašské ořechy
10 g holandské kakao
poleva
1 lžíce voda
50 g kvalitní hořká čokoláda
na ozdobu
vlašské ořechy
Postup Pařížské čokoládové dortíčky recept
Postup přípravy receptu
-
Na vále smícháme hladkou mouku a všechny sypké ingredience, doporučuji přidat i pár zrnek soli, protože vytáhne chutě. Směs postrouháme vychlazeným máslem a rychle zaděláváme. Těsto bývá hodně sypké, ale trpělivost, nakonec se spojí. Hotové těsto necháme alespoň pár hodin v chladu rozležet.
Na velmi mírném ohni, nebo raději ve vodní lázni zahříváme smetanu ke šlehání. Rozlámeme do ní hořkou čokoládu a mícháme, dokud není hladká. Nakonec přidáme máslo a dáme ztuhnout do lednice.
Z rozváleného těsta vykrajujeme menší tvary, které pečeme cca 5 - 6 minut při 180 °C, až začnou okraje nepatrně tmavnout.
Na polevu do malé nádoby rozlámeme čokoládu, přidáme asi lžíci teplé vody a pomalu za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni, dokud nebude hladká. Na kvalitě čokolády určitě nešetřete!
Polovinu tvarů natřeme pikantní zavařeninou - rybíz nebo višeň. Na horní dílky přilepíme půlky ořechů čokoládovou polevou. Cukroví spojíme vychladlým krémem.
Pařížské čokoládové dortíčky podáváme jako jemné sváteční cukroví.