Panenka ve slanině recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

375 g slanina
- - olej
- - sůl
200 ml vývar
30 g máslo
125 g žampióny
1 lžíce mouka hladká
- - pepř mletý
1 ks šalotka
750 g panenka vepřová
2 lžíce hořčice dijonská
90 ml vermut

Postup přípravy receptu

  1. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Plátky slaniny položíme na prkénko tak, aby se překrývaly, napříč položíme maso a slaninu kolem něj opleteme, nakonec zajistíme tenkou jehlicí. Maso dáme na pekáč a půl hodiny ho pečeme v troubě asi na 220 st. V půlce pečení ho obrátíme. Maso je hotové, když z něj vytéká čirá šťáva a slanina je křupavá. Mezitím si připravíme šťávu. V kastrůlku rozehřejeme máslo a olej, přidáme nakrájenou šalotku a necháme ji změknout. Zaprášíme moukou, necháme chvíli osmahnout a pomalu zalijeme vývarem, přidáme na plátky nakrájené žampióny a pomaličku vaříme asi 15 minut. Nakonec přidáme vermut a prohřejeme. Z pekáče sebereme tuk a šťávu, přecedíme a přidáme do husté šťávy, dokořeníme, prohřejeme a podáváme s nakrájeným masem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!