Pampeliškový med - zdraví z přírody recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

2 l voda
2 ks citron
2 kg cukr krystal
400 ks pampeliškové květy

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme si procházku a na tom nejčistším místě, které známe, nasbíráme 400 hlaviček rozkvetlých pampelišek. Trvá to asi 10 minut

  2. Pampelišky v rukách po hrstech řádně propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Je potřeba vyplavit broučky a nečistoty, takže sítko nebo cedník nejsou vhodné. Smyjeme samozřejmě i pyl, ale ten není důležitý. Důležité jsou silice vyluhované z květů. Omyté květy dáme do 3 litrového hrnce. Pokud nemáme, zvolíme kterýkoliv jiný, ale raději větší než menší. Zalijeme 2 litry vody

  3. Citrony řádně opereme. Špičky z obou stran odřízneme a vyhodíme, zbytek nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru. Část citronů ponoříme pod květy a část necháme na hladině

  4. Takto připravený základ přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, ztlumíme plotýnku tak, aby jen probublával a vaříme 15 minut bez pokličky. Odstavíme z plotny, necháme zchladnout a louhujeme 24 hodin

  5. Druhý den přecedíme vzniklou šťávu do misky přes plátýnko a pampelišky řádně vymačkáme. Já místo plátýnka použila čistou utěrku. Vymačkanou šťávu vrátíme do čistého kastrolu a přivedeme k varu

  6. Jakmile začne šťáva vřít, nasypeme do ní všechen cukr a mícháme, dokud nebude šťáva zase čirá. Cukr volíme podle svého přesvědčení bílý nebo třtinový. Jakmile začne směs znovu vřít, ztlumíme plotýnku, aby jen jemně probublávala. Takto vaříme bez pokličky 1,5 - 2 hodiny. Podle toho, jak chcete mít med hustý a tmavý

  7. Připravíme si čisté skleničky s uzávěrem na cca 1,5 litru medu. Ihned po uvaření med nalijeme naběračkou do sklenic. Buďte opatrní, med je velmi horký. Sklenice uzavřeme a takto necháme vychladnout. Po vychladnutí sklenice omyjeme, uskladníme a potom si celou zimu pochutnáváme

  8. Pampeliškový med můžeme užívat po lžičkách jako léčivý sirup nebo si ho namazat na chleba, přelít s ním oblíbený dezert jako je medovník, dobrý je třeba na lívance, ale můžeme ho využít i jako sladidlo do čaje horkého i ledového, případně do jakékoliv domácí limonády.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!