Ovocný dort s krémem z mascarpone recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

5 lžic olej
5 ks vejce
200 g cukr krupice
cukr moučka
ovoce
500 g mascarpone
200 g zakysaná smetana
200 g polohrubá mouka
citronová šťáva
250 ml smetana ke šlehání
350 g čerstvé jahody
cukrářské piškoty
2 balíčky červené dortové želé
1 balíček želatinový ztužovač za studena

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a šleháme za postupného přisypávání cukru. Sníh je správně ušlehaný, jakmile při vytáhnutí metliček tvoří pevné špičky. Do sněhu postupně zašleháme žloutky a olej. Nakonec opatrně vmícháme prosátou mouku

  2. Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem. Pro tento recept jsem použila otevírací formu o průměru 26 cm. Formu s těstem vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Doba pečení se může u každé trouby lišit, proto těsto kontrolujeme špejlí, jakmile se na ni těsto nelepí, máme hotovo. Hotový piškot necháme na mřížce vychladnout

  3. Na přípravu krému nejprve ušleháme smetanu do tuha. Poté k ní zašleháme mascarpone, zakysanou smetanu a rozmixované jahody. Krém dochutíme cukrem a můžeme přidat i citronovou šťávu. Kyselejší krém se skvěle doplňuje se sladkým piškotovým těstem. Nakonec si podle návodu připravíme želatinový ztužovač a ihned zašleháme do krému. Hotový krém necháme alespoň 2 hodiny odležet a ztuhnout v lednici

  4. Želé (z 500 ml tekutiny) připravíme podle návodu na obalu a necháme asi 10 minut chladnout. Mezitím si připravíme formu, ve které jsme pekli korpus. Asi polovinu želatiny vlijeme do formy a nahoru naskládáme libovolné ovoce, výborně se hodí například čerstvé nebo kompotované jahody, maliny, rybíz, ostružiny apod. Zbylou želatinou zalijeme ovoce a necháme v chladu ztuhnout

  5. Boky korpusu potřeme vrstvou krému a nalepíme na něj dokola cukrářské piškoty, které poté lehce svážeme stuhou. Zbylý krém rozetřeme na korpus. Želatinu nožem odřízneme od krajů, formu otevřeme a želatinu necháme pomalu svézt na krém. Můžeme samozřejmě ovoce skládat přímo na krém a poté želatinou zalít, ale mně se tento postup velmi osvědčil, neboť želatina nestéká a dort pak není tolik mokrý. Dort necháme alespoň 24 hodin odležet v chladu

  6. Ovocný dort s krémem z mascarpone podáváme jako výborný moučník k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!