Zapékaná cuketová kolečka se sýrem s rajčatovou čepičkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 30 g máslo 250 g cuketa 100 g ementál 3 lžíce olivový olej 1 svazeček čerstvá petrželka 100 g cherry rajčata 300 g nové brambory
Postup Zapékaná cuketová kolečka se sýrem s rajčatovou čepičkou
Postup přípravy receptu
-
Mladou cuketu omyjeme, odkrojíme konce a neoloupanou cuketu pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 3 - 4 mm, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat od vody na cedníku
Zatím pokrájíme omytá cherry rajčata na poloviny, ty budou tvořit kloboučky na cuketách, ale můžeme použit i jiná rajčata. Ementál nastrouháme na jemno. Do misky prolisujeme stroužky česneku a promícháme s olejem
Pekáček jemně vytřeme olejem pomocí štětce nebo mašlovačky a na olej rozložíme osolená kolečka cukety, kolečka mašlovačkou potřeme směsí oleje s česnekem, poté povrch posypeme hromádkami nastrouhaného ementálu a na sýr položíme na polovinu překrojená cherry rajčata
Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 20 minut, dokud se sýr nezapeče a mírně nerozpustí, zatím uvaříme i nové brambory
Zapékaná cuketová kolečka se sýrem s rajčatovou čepičkou podáváme horká s uvařenými novými bramborami přelitými rozpuštěným máslem a posypanými petrželovou natí, kterou posypeme i kloboučky z rajčat, určitě by byla skvělá i čerstvá bazalka
Je to výborná rychlá večeře či oběd, ale i skvělý teplý předkrm a teplá slaná chuťovka s čerstvým pečivem, výborně poslouží i jako pohoštění k vínu.