Originální marmeláda recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 kg cukr rum máta med koření 1 kg ovoce griotka hořká čokoláda vanilkový lusk rozpustná káva 1 balíček pektogel levandule
Postup Originální marmeláda
Postup přípravy receptu
-
Ovoce omyjeme, případně vykrájíme jádřince, oloupeme či zbavíme pecek. Ovoce nakrájíme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem
Ovoce dáme vařit a přidáme cukr (postupujeme podle návodu na Pektogelu či Gelfixu). Množství cukru upravíme podle chuti a podle typu ovoce. Vznikající pěnu postupně odebíráme
Pro zjednodušení lze ovoce vařit se slupkami či stopkami (meruňky, švestky, rybíz) a po rozvaření jej propasírovat (před přidáním cukru) a dále pokračovat ve vaření
Na závěr přidáme to, co činí z marmelády originální, to znamená například čokoládu, levanduli, skořici, hřebíček, badyán, rum, med, griotku, vanilkový lusk, mátu, rozpustnou kávu apod. Marmeládu ještě pár minut povaříme
Tipy na originální kombinace: Dobře chutnají jahody s vanilkou, višně s levandulí, meruňka s kávou, třešně s mátou, rybíz a vánoční koření (perník, badyán, skořice a hřebíček), hruška s hořkou čokoládou, rebarbora, jahody a griotka a další různé kombinace předchozího
Horkou marmeládu plníme do sklenic a otočíme na 10 minut dnem vzhůru
Originální marmeládu podáváme podle chuti k různým příležitostem.