Originální marmeláda recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 kg cukr
rum
máta
med
koření
1 kg ovoce
griotka
hořká čokoláda
vanilkový lusk
rozpustná káva
1 balíček pektogel
levandule

Postup přípravy receptu

  1. Ovoce omyjeme, případně vykrájíme jádřince, oloupeme či zbavíme pecek. Ovoce nakrájíme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem

  2. Ovoce dáme vařit a přidáme cukr (postupujeme podle návodu na Pektogelu či Gelfixu). Množství cukru upravíme podle chuti a podle typu ovoce. Vznikající pěnu postupně odebíráme

  3. Pro zjednodušení lze ovoce vařit se slupkami či stopkami (meruňky, švestky, rybíz) a po rozvaření jej propasírovat (před přidáním cukru) a dále pokračovat ve vaření

  4. Na závěr přidáme to, co činí z marmelády originální, to znamená například čokoládu, levanduli, skořici, hřebíček, badyán, rum, med, griotku, vanilkový lusk, mátu, rozpustnou kávu apod. Marmeládu ještě pár minut povaříme

  5. Tipy na originální kombinace: Dobře chutnají jahody s vanilkou, višně s levandulí, meruňka s kávou, třešně s mátou, rybíz a vánoční koření (perník, badyán, skořice a hřebíček), hruška s hořkou čokoládou, rebarbora, jahody a griotka a další různé kombinace předchozího

  6. Horkou marmeládu plníme do sklenic a otočíme na 10 minut dnem vzhůru

  7. Originální marmeládu podáváme podle chuti k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!