Ořechový dort s máslovým krémem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

5 ks vejce
2 ks máslo
rum
300 g marmeláda
kakao
1/2 l mléko
1/2 balíčku prášek do pečiva
100 g cukr krupice
250 g cukr krupice
200 g polohrubá mouka
8 lžic vlažná voda
200 g mleté vlašské ořechy
2 ks vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, během šlehání přidáme vodu, pak mouku, prášek do pečiva, mleté ořechy a sníh vyšlehaný z bílků

  2. Těsto nalijeme do formy a pečeme při 180 °C cca 30 minut (pro jistotu propíchneme korpus špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout a podélně rozřízneme na 2 - 3 kusy (podle výšky korpusu). Pokud můžeme korpus rozříznout jen na dva kusy, upečeme ještě jeden z poloviční dávky

  3. Krém si připravíme tak, že uvaříme dva pudinkové prášky v půl litru mléka. Změklá másla vyšleháme s cukrem a smícháme s pudinkem. Je dobré pudink ještě jednou přešlehat, aby neměl hrudky. Krém rozdělíme napůl a do jedné části přisypeme kakao

  4. Každý plát namažeme horkou marmeládou (nejlépe švestkovou, lesní směs nebo ostružinovou) s rumem, na ni dáme vrstvu krému (jednou vanilkový, podruhé kakaový). Na vrchní plát naneseme jen krém a pomocí zdobičky dort dozdobíme

  5. Ořechový dort s máslovým krémem by se měl nechat odležet aspoň jeden den. Lze jej použít pro jakoukoliv slavnostní příležitost.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!