Ořechový dort s čokoládovou pěnou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
3 ks vejce
1 lžíce rum
1 lžíce káva
150 g hořká čokoláda
2 dl smetana ke šlehání
těsto
4 ks bílek
2 dl cukr krupice
150 g lískové ořechy
na ozdobu
50 g hořká čokoláda
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Lískové oříšky umeleme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a spojíme je s cukrem. Nakonec do těsta vmícháme lískové oříšky.

  2. Dortovou formu s odnímatelným okrajem a dnem vymažeme tukem, vlijeme těsto, které uhladíme a ve spodní části trouby korpus upečeme. Je hotový asi za 40 minut. Hotový korpus necháme zcela vychladnout.

  3. Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky, studenou kávu a rum promícháme, vlijeme do rozehřáté čokolády. Z bílků opět ušleháme tuhý sníh a vmícháme je do čokoládové směsi. Ze smetany ušleháme šlehačku a přidáme ji do čokoládové nadýchané směsi.

  4. Ořechový korpus vložíme zpět do formy a přelijeme ho náplní. Uhladíme, překryjeme potravinářskou fólií a takto připravený dort vložíme alespoň na 4 hodiny do mrazničky.

  5. Ořechový dort s čokoládovou pěnou vyjmeme a před podáváním dozdobíme naškrábanou hořkou čokoládou - hoblinkami. Podáváme studené jako lahodný dezert.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!