Ořechový dort s čokoládovou pěnou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 3 ks vejce 1 lžíce rum 1 lžíce káva 150 g hořká čokoláda 2 dl smetana ke šlehání těsto 4 ks bílek 2 dl cukr krupice 150 g lískové ořechy na ozdobu 50 g hořká čokoláda podle potřeby tuk na vymazání
Postup Ořechový dort s čokoládovou pěnou recept
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 175 °C. Lískové oříšky umeleme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a spojíme je s cukrem. Nakonec do těsta vmícháme lískové oříšky.
Dortovou formu s odnímatelným okrajem a dnem vymažeme tukem, vlijeme těsto, které uhladíme a ve spodní části trouby korpus upečeme. Je hotový asi za 40 minut. Hotový korpus necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky, studenou kávu a rum promícháme, vlijeme do rozehřáté čokolády. Z bílků opět ušleháme tuhý sníh a vmícháme je do čokoládové směsi. Ze smetany ušleháme šlehačku a přidáme ji do čokoládové nadýchané směsi.
Ořechový korpus vložíme zpět do formy a přelijeme ho náplní. Uhladíme, překryjeme potravinářskou fólií a takto připravený dort vložíme alespoň na 4 hodiny do mrazničky.
Ořechový dort s čokoládovou pěnou vyjmeme a před podáváním dozdobíme naškrábanou hořkou čokoládou - hoblinkami. Podáváme studené jako lahodný dezert.