Opilý Francek recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 ks vejce
rum
1 balíček prášek do pečiva
220 g cukr krupice
200 g moučkový cukr
čokoládová poleva
220 g hera (tuk na pečení)
120 g polohrubá mouka (výběrová)
300 g vlašské ořechy mleté
meruňkový džem
kompotované meruňky

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme bílky od žloutků. Heru necháme trochu změknout a mouku smícháme s kypřícím práškem a prosijeme. Z hery, žloutků, cukru krupice a mouky vyšleháme těsto (v uvedeném pořadí). Z bílků ušleháme sníh a lehce jej vmícháme do těsta. Vymažeme si plech nebo jej vyložíme pečícím papírem a upečeme jej při teplotě 170 °C v předehřáté troubě.

  2. Upečený korpus necháme vychladnout. Studený korpus pomažeme meruňkovým džemem. Meruňky zcedíme, necháme okapat a rozložíme je na marmeládu. Mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem a zasypeme jimi meruňky. Vše lehce rukou přitiskneme ke korpusu a pokapeme rumem.

  3. Připravíme si čokoládovou polevu. Buď podle návodu na obalu nebo ve vodní lázni a celý moučník jí zalijeme. Moučník necháme alespoň den v chladu odležet.

  4. Podáváme jako moučník ke kávě nebo jen tak na chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!