Netradiční rajská omáčka s masovými kuličkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 lžíce olej
1 lžička sůl
2 ks vejce
2 lžičky majoránka
1 ks cibule
1 ks citron
4 ks mrkev
4 ks pastinák
5 lístků bobkový list
1 lžička mletý pepř
1 kg mleté maso
2 plechovky rajský protlak
5 kuliček celé nové koření
podle chuti
cukr
citronová štáva

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si uděláme masové kuličky. Můžeme použít jakékoliv mleté maso. Mleté maso prohněteme, přidáme menší najemno nakrájenou cibulku, dvě vejce, sůl, pepř, majoránku. Vše pořádně zamícháme a uděláme si menší kuličky.

  2. Do kastrolu dáme vodu, až voda začne vřít, naházíme kuličky do vroucí vody a občas zamícháme. Vaříme zhruba půl hodiny. Pak je vyjmeme a necháme si je připravené do omáčky.

  3. Nyní si připravíme omáčku. Oškrábeme si asi čtyři mrkve, čtyři pastinák a nakrájíme si celý menší citron na kolečka. Mrkev a pastinák si nastrouháme. Připravíme si kastrol na olej nebo na sádlo dáme připravenou mrkev a pastinák a plátky citronu. Přidáme pár kuliček nového koření, bobkový list a vše restujeme. Občas podléváme vodou. Když zelenina změkne, vyjmeme koření a přidáme dvě plechovky rajského protlaku, opět orestujeme. Pak vše rozmixujeme. Základ omáčky rozředíme masovým vývarem nebo vodou. Pokud je omáčka řídká, zahustíme vodou a moukou. Nakonec dochutíme cukrem a citronovou šťávou. Úplně na závěr uděláme karamel a vlijeme do omáčky. Zvýrazní se chutě a barva. Do omáčky vložíme masové kuličky, necháme prohřát a můžeme podávat.

  4. Netradiční rajskou omáčku s masovými kuličkami podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!