Nejlepší vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 ks vejce
100 g máslo
250 ml mléko
100 g cukr krupice
500 g polohrubá mouka
1 balíček sušené droždí
podle potřeby
rozinky
na potření
bílek
na ozdobu
mandle

Postup přípravy receptu

  1. Těsto připravujeme v domácí pekárně. Do ohřátého mléka přidáme rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce a společně s namočenými rozinkami vlijeme do pekárny. V misce smícháme polohrubou mouku s cukrem, sušeným droždím a špetkou soli. Připravenou směs nasypeme na směs mléka, tuku a vejce. Pekárnu nastavíme na program těsto a pustíme.

  2. Po vykynutí těsto přesuneme na vál, rozdělíme na tolik dílů, z kolika jsme zvyklí vánočku splétat. Po upletení vánočku přesuneme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mandlemi.

  3. Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme na středním roštu 45 minut dozlatova. Vánočku při pečení nemusíme přikrývat, protože pokud ji potřeme pouze bílkem, nebude se nám připalovat.

  4. Nejlepší vánočku po vychladnutí podáváme ke svátečnímu pohoštění.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!