Nejlepší rebarborový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 lžička sůl
1 špetka sůl
2 ks vejce
180 g máslo
120 g máslo
2 ks žloutek
1 lžička prášek do pečiva
180 g cukr krupice
1 kg rebarbora
2 lžičky mletá skořice
1 kelímek kysaná smetana
1 balíček vanilkový cukr
250 g hladká mouka
220 g hladká mouka
6 lžiček kukuřičný škrob
1 lžička mletý zázvor
1 lžička mletý zázvor
1 lžička jedlá soda
150 g třtinový cukr
150 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Z rebarbory odřízneme konce a oloupeme. Rebarboru nakrájíme na 1 - 2 cm velké kousky. K rebarboře přidáme třtinový cukr, kukuřičný škrob, zázvor a dobře promícháme. Rebarboru necháme v klidu odstát a vrhneme se na přípravu drobenky a těsta

  2. V míse vyšleháme vejce, žloutky, cukr a zakysanou smetanu. V jiné míse promícháme všechny sypké suroviny, přidáme na kousky nakrájené měkké máslo, lžíci vaječné směsi a vytvoříme drobivé těsto. Po částech přidáváme vaječnou směs a mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto

  3. V další míse si připravíme drobenku. A to smícháním cukru, mouky, měkkého másla, zázvoru a skořice. Směs pomocí prstů žmouláme

  4. Plech o velikosti 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem a 3/4 těsta na něj rozetřeme. Na těsto poklademe rebarboru (bez puštěné vody) a po částech polijeme zbytkem těsta. Nakonec rebarborový koláč posypeme drobenkou a vložíme co trouby vyhřáté na 170 °C. Koláč pečeme 45 - 50 minut, drobenka nám krásně zezlatoví

  5. Rebarborový koláč vyzkoušíme pomocí párátka či špejle, jestli je hotový. Špejli jednoduše zapíchneme do těsta, je-li suchá, máme upečeno

  6. Na talířku každý kousek koláče posypeme prosátým moučkovým cukrem a ozdobíme lístkem meduňky. Rebarborový koláč necháme před krájením vychladnout, jinak má tendenci se rozpadat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!