Mrkvovo-celerová polévka s žitným chlebem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 lžička máslo
1 ks cibule
2 ks mrkev
podle potřeby
olej
celer
podle chuti
sůl
vegeta
kurkuma
kari koření
na ozdobu
petrželka
zakysaná smetana light

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na nudličky. Kořenovou zeleninu (větší mrkev, kousek celeru) nastrouháme. Petrželku nebo pažitku nasekáme.

  2. Na lžíci oleje a másle osmažíme cibuli, až zesklovatí. Přidáme strouhanou kořenovou zeleninu, osolíme, přidáme vegetu a koření a zalijeme asi litrem vody. Pod pokličkou vaříme asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté ještě polévku dochutíme solí a vegetou a přidáme česnek. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.

  3. Mrkvovo-celerovou polévku servírujeme posypanou petrželkou nebo pažitkou. Můžeme přidat lžičku zakysané smetany a na kostičky nakrájený opečený žitný chléb, nejlépe připravený na sucho v topinkovači. Polévka je krásně krémová s nádhernou oranžovou barvou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!