Mrkvové smaženky recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
-
sůl
2 ks vejce
1 ks vejce
strouhanka
strouhanka
500 g mrkev
60 g krupice
mletý pepř
1 lžička citronová šťáva
olej na smažení
4 snítky zelená petrželka
hladká mouka
2 špetky strouhaný muškátový oříšek
150 - 200 g sýr (blok)
Postup Mrkvové smaženky
Postup přípravy receptu
-
Mrkev očistíme a jemně nastrouháme, pokapeme citronem. Sýr také jemně nastrouháme. Petrželku drobně nasekáme. Přidáme vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, krupici a dobře promícháme v hustou hmotu, která by neměla příliš lepit a měla by držet tvar. Pokud je řídká, přisypeme trochu strouhanky
Z těsta tvoříme malé placičky, které obalíme jako řízek v trojobalu. Nejprve v hladké mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance
Placičky smažíme na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova
Mrkvové smaženky podáváme jako chuťovku samotné, ale jsou i výtečnou přílohou k masu. Taktéž můžou být hlavním pokrmem, např. s bramborovou kaší
Pozn.: Když místo placiček vytvoříme kuličky, získáme mrkvové krokety.