Moravská kroupová jitrnice recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 150 g cibule 1 kg velké kroupy 1 kg vepřová hlava 5 dl vepřová krev 300 g vnitřní slanina podle chuti česnek sůl majoránka mleté nové koření mletý černý pepř podle potřeby celý pepř kořenová zelenina
Postup Moravská kroupová jitrnice recept
Postup přípravy receptu
-
Kroupy uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Vepřovou hlavu uvaříme samostatně v osolené vodě, můžeme přidat kořenovou zeleninu a celý pepř.
Uvařené a vychladlé kroupy zalijeme krví a necháme asi 30 minut postát. Vnitřní slaninu nakrájíme a vyškvaříme. Tekuté sádlo slijeme a usmažíme na ní nadrobno nakrájenou cibuli, až chytne růžovou barvu. Maso z hlavy z části nakrájíme na kostky, zbytek pomeleme spolu se škvarky z vnitřní slaniny. Kroupy promícháme s masem a cibulí, česnekem, majoránkou a solí.
Směs na kroupové jitrnice plníme do dobře vypraných střev. Konce uzavřeme špejlí. Moravské jitrnice vaříme zvolna ve vodě 90 °C horké. Uvařené jitrnice poznáme při zkoušce tak, že je ostrou špejlí propíchneme. Nesmí vytékat ani růžová šťáva.
Uvařené moravské kroupové jitrnice vybereme z horké vody, opláchneme ve studené vodě a rozložíme na desku. Jitrnice necháme vychladnout.