Moravská klobása recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 lžička majoránka
1 špetka muškátový oříšek
200 g hovězí kližka
0,33 lžiček mletý zázvor
200 g vepřová kýta
2 lžičky mletá sladká paprika
0,33 lžiček mletý černý pepř
1,5 kg vepřová krkovice
1 dl ledová voda
vepřové střívko
1 lžička mletá uzená paprika
40 g praganda (rychlosůl)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si nameleme nahrubo 1,5 kg vepřové krkovice, důkladně promícháme s 30 g pragandy a necháme směs odležet. Tímto krokem jsme si připravili tzv. vložku

  2. Na tzv. spojku v mlýnku na jemno umeleme 200 g hovězí kližky a 200 g vepřové kýty. Tuto směs rozmělníme v robotovi a vmícháme do ní 10 g pragandy a postupně vléváme 1 dl ledové vody, dokud nevypracujeme jemnou pojivou hmotu

  3. Tento tzv. prát ochutíme třetinou lžičky mletého pepře, 1 špetkou muškátového ořechu, třetinou lžičky zázvoru, 1 lžičkou majoránky, 2 lžičkami sladké papriky, 1 lžičkou uzené papriky a 2 stroužky utřeného česneku. Přidáme tzv. vložku a důkladně vše promísíme

  4. Na mlýnku s nástavcem plníme do vepřového střívka až do konce a poté přetáčením vytvoříme nožky klobás. Klobásy vložíme do udírny a udíme za velmi nízké teploty cca 5 - 6 hodin. Pokud při uzení neudržíme prsty na klobásách kvůli vysoké teplotě, pak je potřeba teplotu snížit

  5. Moravskou klobásu podáváme s chlebem jako chutné pohoštění k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!