Mátová zmrzlina recept

Apetit Recepty dezerty

Suroviny na recept

300 ml mléko
150 g cukr krupice
150 ml smetana ke šlehání
60 g tmavá čokoláda
6 ks vejce (velká)
1 hrst lístky máty
2 kapky zelené potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Vejce a cukr dáme do mísy a šleháme elektrickým šlehačem nebo kovovou metlou do zhoustnutí. Čokoládu nastrouháme nebo nasekáme nadrobno

  2. Mléko a smetanu přivedeme za stálého míchání v rendlíku k varu. Jakmile se začnou tvořit bubliny, vlijeme směs za stálého míchání do ušlehaných vajec

  3. Krém vlijeme do rendlíku a opatrně za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne tak, aby ulpíval na vařečce. Přejedeme-li prstem po povrchu krému, zanechá na něm prst stopu

  4. Mátové lístky omyjeme, natrháme na kousky a vmícháme do krému. Po vychladnutí krém přikryjeme potravinářskou fólií, necháme stát 1 1/2 hodiny a potom uložíme na 30 minut do chladničky

  5. Krém přecedíme, abychom z něj odstranili mátu. Můžeme ho také obarvit potravinářským barvivem. Přelijeme ho do zmrzlinového strojku a postupujeme podle návodu výrobce. Když je hmota téměř zmrazená, vmícháme do ní kousky čokolády. Nemáte-li strojek na zmrzlinu, přelijeme hmotu do nádoby a umístíme do ledničky. Po zatuhnutí hmotu vyndáme, rozšleháme a znovu vrátíme do ledničky. Postup opakujeme 4krát v půlhodinových intervalech

  6. Zmrzlinu upravíme do vhodné nádoby, překryjeme potravinářskou foólií a uložíme do mrazničky. Vydrží až 3 měsíce. Před podáváním ji necháme asi 20 minut změknout v chladničce

  7. Zdroj: Slovart.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!