Letní zeleninová polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
100 g hrášek
sůl
150 g pórek
200 g mrkev
200 g květák
1 ks bobkový list
2 lžíce citronová šťáva
4 lžíce sójová omáčka
1 lžička celý pepř
200 g dlouhozrnná rýže
mletý černý pepř
1 ks kuře (800 gramů)
1 lžička masový extrakt
petrželka (pažitka)
Postup Letní zeleninová polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Kuře omyjeme, vložíme do hrnce, přidáme citronovou šťávu, sójovou omáčku, masový extrakt, pepř, sůl a bobkový list. Kuře zalijeme asi litrem vody a přivedeme k varu. Kuře vaříme asi 30 minut. Pak jej necháme ve vývaru vychladnout. Rýži pořádne propláchneme.
Vychladlé kuře vyjememe, vývar scedíme a přivedeme znovu k varu. Přidáme rýži a vývar vaříme dalších 10 minut.
Pórek očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka. Rajčata spaříme, oloupmee, odstraníme měkkou dužninu s jadérky a zbytek rajčat nakrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky. Květák opereme ve slané vodě a rozdělíme na růžičky. Zeleninu přidáme do vývaru a vše vaříme dalších 10 minut.
Kuře zbavíme kůže, vykostíme a maso nakrájíme na malé kousky a prohřejeme v polévce. Polévku dochutíme polévkovým kořením, pepřem a případně osolíme.
Hotovou polévku servírujeme horkou a zdobíme ji sekanou petrželkou nebo pažitkou.