Letní tvarohový koláč recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto 1
2 ks vejce
130 g cukr moučka
450 g hladká mouka
200 g tuk na pečení
1 balíček kypřící prášek do pečiva
těsto 2
2 ks vejce
5 lžic rum
250 ml mléko
200 g cukr krupice
1 ks vanilkový cukr
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
3 kelímky tučný měkký tvaroh
na ozdobu
500 g ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Na vále promícháme odváženou hladkou mouku, cukr moučka, prášek do pečiva, přidáme nakrájený tuk na pečení nebo máslo a vejce. Rukama vše spojíme v těsto, které dáme na chvíli odpočinout do lednice a mezitím připravíme druhé těsto.

  2. Tvarohy vyklopíme do větší misky, přidáme cukr, vejce a rum. Vše promícháme ručně nebo ručním mixérem. V mléce rozšleháme pudinkový prášek, nalijeme ho do směsi a těsto ještě chvíli vyšleháváme. Tvarohové těsto je hodně řídké, takže musíme dávat při šlehání více pozor.

  3. První těsto vyndáme z lednice a rozválíme ho na pečícím papíře do velikosti pekáče. Přesahující okraje těsta odřízneme a rukama je zapracujeme do středu pekáče nebo tam, kde se nám zdá těsto slabší. Na rozprostřené těsto pak nalijeme tvarohové těsto.

  4. Omyté a případně vypeckované ovoce rozhazujeme rovnoměrně do řídkého tvarohového těsta. Malé ovoce (ostružiny, maliny) dáváme celé, větší (meruňky, slívy, broskve) pokrájíme. Můžeme použít i okapané ovoce kompotované.

  5. Troubu vyhřejeme na 180 °C a koláč v ní pečeme asi 30 - 40 minut

  6. Letní tvarohový koláč po zchladnutí nakrájíme na kousky a podáváme

  7. ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!