Lasagne podomácku upečené recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 ks česnek
80 g máslo
2 ks cibule
100 g celer
1 snítka rozmarýn
3 ks mrkev
100 g petržel
180 g rajčatový protlak
150 g parmazán
3 lístky bobkový list
10 kuliček nové koření
80 g hladká mouka
1 špetka mletý bílý pepř
1 špetka muškátový oříšek
2 řapíky řapíkatý celer
10 kuliček celý černý pepř
700 g loupaná rajčata
50 g pancetta
0 l červené suché víno
600 g vepřový bok bez kůže
600 g hovětí krk
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Pancettu pokrájíme na centimetrové čtverečky a osmahneme na kapce olivového oleje v dobře rozpáleném kastrolu. Mrkev, celer, petržel a řapíkatý celer pokrájíme na drobné kostičky. Pancettu a zeleninu osmahneme dozlatova. Poté přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a necháme zesklovatět.

  2. Až je vše pěkně orestované, přidáme čerstvě umleté hovězí i vepřové maso. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Důkladně osmahneme, až v kastrolu nebude skoro žádná tekutina. Potom přidáme česnek a krátce osmahneme. Dále přidáme protlak a opět minutu restujeme.

  3. Vytvoříme si sáček s kořením (bobkový list, nové koření, pepř a rozmarýn) a přidáme do kastrolu. Poté vše zalijeme červeným vínem a stáhneme plamen. Za občasného míchání dusíme hodinu a půl. Dále přidáme loupaná rajčata a podusíme ještě asi půlhodinu. Ragú by nemělo být příliš řídké.

  4. Ragú je dobré vařit v kastrolu s velkým průměrem. Budeme-li vařit ragú ve vysokém hrnci, tak se víno bude dlouho odvařovat a ragú by bylo příliš mastné.

  5. Z másla, mouky a nadrobno pokrájené cibule vytvoříme jíšku. Krátce necháme osmahnout, aby jíška nezačala tmavnout, zalijeme plnotučným mlékem a metličkou důkladně promícháme. Ochutíme solí, bílým pepřem a muškátovým oříškem. Zlehka necháme provařit (alespoň 20 minut) za stálého míchání, aby se bešamel nezačal ode dna připalovat.

  6. Pláty lasagní necháme minutu spařit ve slané vodě, do které přidáme kapku olivového oleje. Po vyjmutí povařených těstovin je nutné je rychle zchladit v míse se studenou vodou.

  7. Do vyššího pekáče (asi 28 x 20 x 6 cm) dáme nejprve vrstvu bešamelu, na ně se vyskládají po celé ploše lasagne a na ně vrstva masového ragú. Potom vše posypeme trochou nastrouhaného parmazánu. Několikrát zopakujeme. Na poslední vrstvu rozložíme lasagne, na ně ragú, na něj bešamel a vše se posype nastrouhaným parmezánem.

  8. Lasagne pečeme asi 35 minut v troubě při 180 °C. Čerstvě upečené lasagne se špatně krájí a servírují na talíř. Pokud potřebujeme servírovat úhledně, tak se musí nechat lasagne vychladnout a potom teprve rozkrájet. Pak je stačí znovu ohřát v troubě. Naservírované lasagne se často nonšalatně zdobí čerstvými lístky bazalky, i když v receptu se bazalka vůbec nepoužívá.

  9. Lasagne podomácku upečené podáváme jako dobrý a vydatný hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!