Broskvový zákusek recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 120 ml olej 4 ks vejce 1/2 ks citron džem 300 g cukr moučka 1 lžíce cukr moučka 250 g polohrubá mouka 1/2 balíčku kypřící prášek 1 kelímek smetana ke šlehání 120 ml vlažná voda olej na vymazání mouka na vysypání 1 plechovka kompotované broskve 3 lžíce bílý smetanový jogurt
Postup Broskvový zákusek
Postup přípravy receptu
-
Do mísy si připravíme mouku, prášek do pečiva a promícháme. K tomu nastrouháme kůru asi z poloviny omytého citronu
Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. V jiné nádobě ušleháme žloutky s moučkovým cukrem do pěny. Ke zpěněným žloutkům s cukrem postupně zašleháváme olej a vodu. Ušlehanou směs přilijeme k mouce a promícháme. Nakonec zlehka do těsta zabalujeme i sníh z bílků
Těsto nalijeme na hluboký, vymazaný a moukou vysypaný plech nebo obdélníkový pekáč. Pečeme v předehřáté troubě při 150°C asi 30 minut
Upečený korpus necháme vychladnout. Pak je potřeme džemem, nejlépe meruňkovým
Připravíme si náplň. Smetanu šleháme s cukrem, dokud nezhoustne. Pak do ní zlehka vmícháme jogurt. Ušlehanou šlehačkou potřeme upečené a džemem pomazané těsto
Kompotové broskve scedíme a necháme okapat. Šťávu z nich si necháme na pudink. Na vrstvu šlehačky narovnáme okapané broskve. Můžeme dávat celé půlky nebo broskve předem nakrájet na půlměsíčky
Nakonec podle návodu na obalu uvaříme pudink, místo mléka ale použijeme šťávu z kompotu. Ještě horký uvařený pudink nalijeme na těsto se šlehačkou a broskvemi. Nemusíte mít strach, šlehačka se nerozpustí. Takto připravený zákusek dáme do lednice vychladit
Broskvový zákusek před podáváním ozdobíme šlehačkou.