Lahodná omáčka ze zelených fazolových lusků recept

Apetit Recepty omáčky

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
ocet
kopr
cukr krystal
1 ks bobkový list
40 ml slunečnicový olej
2 lžíce hladká mouka
250 ml sladká smetana
500 ml studená voda
5 kuliček celý černý pepř
1000 g zelené fazolové lusky
3 kuličky celé nové koření
800 ml domácí zeleninový vývar

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé zelené fazolové lusky očistíme, odkrojíme oba konce, zbavíme je bočních vláken, omyjeme a pokrájíme na menší kousky

  2. Fazolové lusky dáme do hrnce, zalijeme 800 ml studeného zeleninového vývaru a jemně osolíme. Přidáme bobkový list, celý černý pepř a celé nové koření. Přivedeme do varu a na středním plameni vaříme asi 20 minut

  3. Na rozehřátém oleji na pánvi opražíme do žemlové barvy hladkou mouku, vmícháme prolisovaný česnek a necháme ho pěkně rozvonět. Poté naředíme asi 500 ml studené vody, rozmícháme do hladka. Hotovou zápražku vlijeme do omáčky a povaříme ještě 15 minut, aby se ztratila surová chuť mouky

  4. Přilijeme sladkou smetanu, necháme spolu jen projít varem, vypneme plamen a necháme chvíli odstát. Omáčku ze zelených fazolových lusků dochutíme cukrem a octem a vmícháme na jemno posekaný čerstvý kopr

  5. Lahodnou omáčku ze zelených fazolových lusků servírujeme horkou s volským okem nebo fašírkou. Vhodnou přílohou k omáčce jsou vařené brambory

  6. Tuto omáčku můžeme připravit i ze zmrazených fazolových lusků, potom je doba vaření podstatně kratší. Jde o voňavé, rychlé a laciné jídlo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!