Kynuté placky z grilu s okurkovým salátem recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

1 lžička cukr
1 stroužek česnek
olej
1 lžička sůl
sůl
100 g máslo
1/2 kostky droždí
2 lžíce olivový olej
2 hrnky hladká mouka
200 ml zakysaná smetana
3 lžíce bílý jogurt
200 ml bílý jogurt
2/3 hrnku vlažná voda
1 ks salátová okurka
1 špetka jedlá soda
mletý černý pepř
1 hrst čerstvá pažitka
1 lžíce bylinky pískavice

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Droždí utřeme se lžičkou cukru, dokud nevznikne hladká kašička, do které vmícháme 2 lžíce vlažné vody. Necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se lžičkou soli a špetkou jedlé sody. Pak spolu s jogurtem, vzešlým kváskem, olejem a vlažnou vodou vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout. Máslo zahřejeme, necháme rozpustit a promícháme s drcenými bylinkami pískavice

  2. Připravíme si okurkový salát. Oloupanou okurku (střední velikosti) nastrouháme nahrubo a přebytečnou šťávu vymačkáme. V míse promícháme zakysanou smetanu s jogurtem, česnekem, okurkou a pažitkou. Okurkový salát podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladit

  3. Vykynuté těsto znovu prohněteme, rozdělíme na kousky a necháme ještě asi 15 minut vyběhnout. Z každého kousku těsta tvoříme naolejovanýma rukama placky, které pečeme na grilovací mřížce z obou stran dorůžova. Ještě horké placky ihned potřeme ochuceným máslem

  4. Placky z grilu podáváme s vychlazeným okurkovým salátem jako chuťovku a také jako vegetariánskou večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!