Zdravější ovocné knedlíky z nekynutého tvarohového těsta recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
ovoce
mletá skořice
bílý jogurt
1 - 2 hrnky celozrnná špaldová mouka
1 lžíce sirup z agáve
sirup z agáve
0,5 hrnků vločky směs
125 g tvrdý tvaroh na strouhání
250 g odtučněný bio měkký tvaroh

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme ovoce, kterým chceme knedlíky plnit. Ovoce okrájíme, omyjeme a dáme oschnout třeba na čistou utěrku, aby přebytečná voda nezpůsobovala přílišnou lepivost těsta, proto moc nedoporučuji ovoce mražené. Já mám nejraději knedlíky s jahodami, ale můžeme použít prakticky každé ovoce (například meruňky, švestky, borůvky, nakrájená jablka, nebo třeba i broskve). Na plotnu si už můžeme dát vařit vodu do hrnce

  2. Do mísy na těsto dáme (nejlépe) bio odtučněný měkký tvaroh, vyklepneme vejce, přidáme špetku soli a lžíci sirupu z agáve. Vše pečlivě rozšleháme, aby nám ve směsi nezůstaly hrudky. Poté přisypeme půl hrnku vloček (používám směs vloček ovesných, žitných a pohankových) a promícháme

  3. Dále pomalu přisypáváme celozrnnou špaldovou mouku tak, aby nám vzniklo mírně lepkavé těsto, se kterým se dá ručně pracovat. Kolik bude potřeba mouky závisí na jejím typu, proto uvádím pouze odhadované množství 1 - 2 hrnky. Pokud by se náhodou stalo, že těsto naopak vůbec nelepí, můžeme přidat trochu vody

  4. Předposledním krokem je plnění. Pro ty, kteří nevědí, jak na to: Lžící z těsta ukrojíme kousek a na ruce vytvoříme placičku, velikost odhadneme podle velikosti ovoce, chce to trochu cviku. Vložíme do ní ovoce, obalíme ho s ní a jemně pokoulíme rukama, abychom dostali pěkný (nebo aspoň přijatelný) tvar. Pokud se nám těsto na ruce moc lepí nebo často trhá, každou placičku nejdříve zlehka "namočíme" do mouky. Mně toto množství obvykle vyjde na cca 8 knedlíků plněných 250 g středně velkých jahod

  5. Připravené ovocné knedlíky dáme do hrnce s vroucí vodou a kapkou rostlinného oleje, aby se nám knedlíky nelepily k sobě nebo na dno. Množství vody je takové, aby knedlíky nekoukaly ven. Vaříme cca 10 minut, občas lehce promícháme. Hotové knedlíky poznáme tak, že vyplavou nahoru

  6. Zdravější ovocné knedlíky z nekynutého tvarohového těsta můžeme podávat rozkrojené s nastrouhaným tvarohem, jogurtem (nejlépe řeckým) nebo obojím. Pro sladší chuť pokapeme agávovým sirupem a kdo má rád, může ještě posypat skořicí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!