Kuřecí prsa v hruškové omáčce se šťouchanými brambory recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 600 g kuřecí prsa podle chuti cukr sůl mletý pepř omáčka 100 g máslo 1 ks pomeranč 1 ks citron 300 g mrkev 1 ks šalotka 700 g hruška 1 ks badyán 100 ml červené víno 1 l kuřecí vývar 1 ks celá skořice příloha 1 plátek máslo 1 kg brambory 50 g anglická slanina 2 ks jarní cibulka podle potřeby 1-2 ks hruška
Postup Kuřecí prsa v hruškové omáčce se šťouchanými brambory recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si omáčku. Na másle zpěníme jemně nasekanou menší šalotku. Jakmile začne zlátnout, vsypeme najemno nakrájenou mrkev a společně orestujeme. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Vše zalijeme pomerančovou šťávou a přidáme oloupané a posekané hrušky bez jadřinců. Omáčku trochu svaříme, přilijeme víno a opět necháme trochu svařit. Nakonec vše zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme badyán, skořici a společně dusíme, až mrkev změkne. Vyjmeme koření, omáčku rozmixujeme, propasírujeme přes jemné sítko a vrátíme na sporák. Hruškovou omáčku zredukujeme do finální hustoty a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.
Brambory ve slupce nebo bez pokrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Na pánvi na másle orestujeme nadrobno nakrájenou anglickou slaninu a jarní cibulku. Přidáme ji do uvařených brambor a rozšťoucháme. Podle potřeby brambory osolíme. Několik plátků cibulky si lze nechat na ozdobu.
Kuřecí prsa nakrájíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi s trochou másla je zvolna orestujeme dozlatova. Hotová prsa vyjmeme a uložíme na teplé místo. Na pánev po mase dáme na kolečka nakrájenou hrušku zbavenou jádřince, posypeme lžičkou cukru a necháme trochu zkaramelizovat.
Na nahřáté talíře rozdělíme kuřecí prsa, restovanou hrušku, šťouchané brambory a přelijeme hruškovou omáčkou. Kuřecí prsa v hruškové omáčce se šťouchanými brambory ihned podáváme. Zdobíme podle fantazie.