Kuřecí játra v husím sádle recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

500 g kuřecí játra
300 g husí sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve očistíme kuřecí játra, zbavíme je blán a cévní stopky, omyjeme a osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou

  2. V hlubším hrnci rozehřejeme husí sádlo. Když je dostatečně horké, přidáme kuřecí játra a zprudka opékáme asi 8 minut za stálého míchání. Vpichem do jater zkontrolujeme, zda nevytéká krvavá šťáva. Stupeň propečení zkontrolujeme tak, že na zkoušku vybereme jedny játra a nožem je rozřežeme

  3. Játra mají zůstat měkká a šťavnatá, uvnitř růžová a jemná a na povrchu pěkně do hněda. Pokud je to tak, vypneme plamen, necháme játra trochu vychladnout a poté pokrájíme na plátky, jak silné je chceme mít, eventuálně ponecháme játra v celku a vrátíme zpět do husího sádla

  4. Upečená játra i s rozpuštěným husím sádlem dáme do menších uzavíratelných nádobek a necháme ztuhnout. Játra v husím sádle skladujeme v chladničce

  5. Kuřecí játra v husím sádle natíráme na čerstvě upečený chléb, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem podle naší chuti. Hotovou pochoutku na chlebu servírujeme s horkým čajem a můžeme obložit plátky čerstvé sezónní zeleniny (rajčata, papriky apod.). Je to výborná večeře a velmi chutné rychlé pohoštění pro návštěvy

  6. V chladničce játra v sádle vydrží poměrně dlouho, a to 2 až 3 měsíce, pokud si je chceme připravit ve větším množství do zásoby a pochoutku mít vždy po ruce. Kdysi jsme takto připravovali husí játra z kukuřicí vykrmené husy a zalívané husím sádlem. Příprava však byla delší, ale kuřecí játra v husím sádle její chuť silně připomínají.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!