Kuřecí Jambalaya recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 700 ml vývar 1 ks chilli paprička 1 lžička panenský olivový olej 350 g dlouhozrnná rýže 1 ks mladá cuketa 1 ks větší červená cibule 1 ks zelená nebo žlutá paprika 400 g vykostěné kuřecí stehno 150 g chorizo klobása na ozdobu 1 lžička petrželová nať
Postup Kuřecí Jambalaya recept
Postup přípravy receptu
-
Na větší (hluboká nebo wok) pánvi rozpálíme olej, kuřecí stehna rozdělíme na 2 kusy, opepříme (pepř lze vynechat), vložíme do rozpáleného oleje a po obou stranách krátce opečeme. Solíme až po opečení.
Mezitím nakrájíme cibuli na malé kostky, červenou chilli papričku nakrájíme na jemné proužky, rozdrtíme česnek, vyjmeme opečené kousky kuřete a na výpeku orestujeme zeleninu.
Dále si nakrájíme klobásu na kolečka a papriku na proužky a přidáme je k zelenině. Zatímco se směs restuje, nakrájíme cuketu na tenká kolečka a přidáme na pánev. Přidáme jeden hrneček vyprané rýže, krátce orestujeme a přidáme dva hrnečky vývaru. Zamícháme, přivedeme k varu, nahoru dáme maso, ztlumíme plamen, přiklopíme poklicí a bez míchání necháme dusit 20 - 30 minut, až je rýže hotová.
Kuřecí Jambalaya servírujeme bez přílohy, na talíři sypeme čerstvou petrželovou natí. Můžeme posypat i nudličkami červené papriky, ale ta má výraznou chuť a barvou přebije chilli papričky.
Kuřecí Jambalaya a jeho varianty: Kdo nemá rád pálivé, může vynechat chilli a pepř, místo chorizo klobásy použít například ostravskou nebo jinou kvalitní šunkovou klobásu.
V nouzi lze cuketu nahradit například sterilovaným hráškem.