Kuřecí Jambalaya recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
700 ml vývar
1 ks chilli paprička
1 lžička panenský olivový olej
350 g dlouhozrnná rýže
1 ks mladá cuketa
1 ks větší červená cibule
1 ks zelená nebo žlutá paprika
400 g vykostěné kuřecí stehno
150 g chorizo klobása
na ozdobu
1 lžička petrželová nať

Postup přípravy receptu

  1. Na větší (hluboká nebo wok) pánvi rozpálíme olej, kuřecí stehna rozdělíme na 2 kusy, opepříme (pepř lze vynechat), vložíme do rozpáleného oleje a po obou stranách krátce opečeme. Solíme až po opečení.

  2. Mezitím nakrájíme cibuli na malé kostky, červenou chilli papričku nakrájíme na jemné proužky, rozdrtíme česnek, vyjmeme opečené kousky kuřete a na výpeku orestujeme zeleninu.

  3. Dále si nakrájíme klobásu na kolečka a papriku na proužky a přidáme je k zelenině. Zatímco se směs restuje, nakrájíme cuketu na tenká kolečka a přidáme na pánev. Přidáme jeden hrneček vyprané rýže, krátce orestujeme a přidáme dva hrnečky vývaru. Zamícháme, přivedeme k varu, nahoru dáme maso, ztlumíme plamen, přiklopíme poklicí a bez míchání necháme dusit 20 - 30 minut, až je rýže hotová.

  4. Kuřecí Jambalaya servírujeme bez přílohy, na talíři sypeme čerstvou petrželovou natí. Můžeme posypat i nudličkami červené papriky, ale ta má výraznou chuť a barvou přebije chilli papričky.

  5. Kuřecí Jambalaya a jeho varianty: Kdo nemá rád pálivé, může vynechat chilli a pepř, místo chorizo klobásy použít například ostravskou nebo jinou kvalitní šunkovou klobásu.

  6. V nouzi lze cuketu nahradit například sterilovaným hráškem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!