Kuře s jemnou smetanovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 svazeček petrželka
40 g cibule
40 g celer
1 kg kuře
40 g mrkev
5 lžic zakysaná smetana
2 lžíce pomerančová kůra
125 ml růžové víno
podle chuti
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
podle potřeby
máslo
voda

Postup přípravy receptu

  1. Kuře dobře omyjeme, osušíme a rozporcujeme na 8 kousků. Kuřecí kousky vložíme do studené vody a vaříme se solí, špetkou strouhaného muškátového oříšku a pepřem. Vaříme do změknutí, ale ne úplného rozvaření. Kuřecí vývar přecedíme přes čisté pláténko. Zeleninu očistíme a nakrájíme.

  2. Kuřecí kousky vyjmeme, necháme vychladnout a obalíme v mouce. Na rozehřátém oleji orestujeme najemno nakrájenou zeleninu s petrželkou. Podlijeme vínem, které necháme vypařit a poté kuřecím vývarem. Do restovaného základu přidáme obalené kuřecí kousky. Restujeme přikryté asi 10 minut. Maso vyjmeme a uložíme na teplé místo.

  3. Do základu přidáme smetanu promíchanou se zbytkem asi 500 ml vývaru a dobře promícháme do zhoustnutí. Ke konci přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru nejlépe z bio pomeranče a vložíme kuřecí kousky. Promícháme a ochutíme solí a čerstvým pepřem.

  4. Kuře s jemnou smetanovou omáčkou rozdělíme na talíře a podáváme nejlépe s knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!