Křupavé dalamánky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2 lžíce olej
2 lžičky sůl
sůl
1 lžíce ocet
kmín
bílek
0,5 balíčků droždí
100 g hladká mouka
290 ml vlažná voda
1 lžička hnědý cukr
2 lžičky celý kmín
200 g žitná chlebová mouka
200 g pšeničná chlebová mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do části vlažné vody s cukrem dáme rozpustit kvasnice a necháme nakynout

  2. Mezitím navážíme ostatní suroviny. Do robotu dáme hladkou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, žitnou chlebovou mouku, celý kmín, zbytek vlažné vody, ocet, sůl, olej a zaděláme těsto

  3. Po zpracování a vykynutí těsta vytvarujeme za pomoci hladké mouky 12 kusů dalamánků. Dáme je na velký plech vyložený pečícím papírem, znovu necháme vykynout. Povrch nechávám hladký a nenařezávám

  4. Po vykynutí potřeme dalamánky rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí. Pečeme při 180 °C v horkovzdušné troubě asi 18 minut. Do trouby vkládám kastrůlek s horkou vodou. Po upečení dalamánky nenecháváme na plechu, ale i s pečícím papírem přesuneme na rošt, aby zbytečně netvrdly a neokoraly

  5. Křupavé dalamánky podáváme jako chutnou přílohu nebo obložíme podle chuti. Z tohoto těsta se dá upéct i dobrý chleba. Doufám, že vás můj recept nezklame a bude chutnat jako nám doma.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!