Pastýřův koláč čili Shepherd´s pie recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

1 lžíce olej
250 ml vývar
75 g máslo
1 kg brambory
400 ml mléko
2 lžíce mouka
1 ks mrkev
100 g mražený hrášek
600 g mleté jehněčí maso
zelená peprželka
100 g očistěná cibule

Postup přípravy receptu

  1. Nerada ohřívám zbytky. Každé jídlo má svůj okamžik, kdy je nejlepší, pak už ho ani opětovné ohřátí nedokáže vrátit na vrchol. Když už vařím tak, abych měla plánované zbytky, pak jen s vědomím, že jídlo musí předtím, než dorazí na talíř, dostat novou podobu. Podle stejné myšlenky vznikl kdysi i pastýřský koláč: vespod kousky masa se šťávou a zeleninou, nahoře bramborová kaše, společně zapečené a hlavně obojí zbylé od nedělního oběda

  2. Pokud máte kus dušeného masa i s přírodní, avšak zahuštěnou omáčkou, maso nadrobno nasekejte nebo umelte, opět smíchejte s omáčkou, přidejte trochu nakrájené vařené mrkve a hrst mraženého hrášku. Vše společně ohřejte a zakryjte čerstvou bramborovou kaší podle uvedeného postupu. Pokud ale žádné přebytečné maso nemáte, pak je tenhle recept ideální pro kus mletého jehněčího, případně i hovězího

  3. V hrnci rozehřejte olej a vložte do něj na kostičky pokrájenou větší mrkev, nadrobno nasekanou cibuli a maso. Zprudka opékejte, občas promíchejte, odškrábněte ode dna a rozmělněte větší kousky slepeného masa. Až se začne maso připékat ke dnu tak nezadržitelně, že zlatavě hnědý nádech začne hrozit tmavší hnědou, podlijte vše buď vývarem, anebo 50 ml červeného vína a 200 ml vody. Vařte odkryté 5 minut a zmírněte přitom žár plotýnky

  4. Masovou směs v hrnci zasypte přes cedník rovnoměrně moukou, zakryjte poklicí (nemíchejte, nechte mouku na povrchu) a na dvacet minut na dusící se maso zapomeňte. V mezičase oloupejte a pokrájejte brambory a dejte je vařit v dobře osolené vodě (smělá lžička soli na tuto dávku brambor)

  5. Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte, tentokrát důkladněji, než kdybyste připravovali šťouchané brambory. Přilijte k nim horké, téměř vařící mléko a metličkou vymíchejte na hladkou kaši. Nakonec vhoďte pokrájené máslo a dál metličkou míchejte, dokud se máslo nevstřebá. Nad občasnou hrudkou se příliš nepozastavujte, venkovský ráz tomuto jídlu sluší víc než profesionální dokonalost

  6. Dusící se maso odkryjte a promíchejte. Pokud je omáčky příliš, zvyšte teplotu a odkryté nechte ještě chvíli pobublávat a odpařovat, konzistence by měla připomínat řidší boloňskou omáčku

  7. Předehřejte gril v troubě na 220 °C (pokud grilovací těleso v troubě nemáte, jde to i s horkovzdušným oběhem a teplotou nastavenou na maximum - tak jako tak budete muset být ve střehu). Do koláčové, nebo mělké zapékací kulaté formy rozetřete horké dušené maso a pokračujte vrstvou bramborové kaše. Lžící uhlaďte a vložte asi deset centimetrů pod rozehřátý gril. Zapékejte 10 - 12 minut, až povrch kaše místy zezlátne do půvabného hnědavého odstínu

  8. Pastýřův koláč podávejte horký, nečekejte, až koláč trochu zchladne. Odpovědnost za dokonalý vzhled na talíři v tomto případě přeneste na strávníky, tento koláč nikdy nebude mít optimální konzistenci pro porcování. Postavte své krásné dílo doprostřed stolu - potud vaše snaha o kulinární krásno - a vybavte ho velkou servírovací lžící. Ať každý ukáže, co dovede

  9. Zdroj: Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí, vydal Smart Press, 2012


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!