Krnovské celozrnné rohlíky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka cukr
1 lžička sůl
21-25 g droždí
200 g hladká mouka
1 hrnek vlažná voda
100 ml řepkový olej
300 g celozrnná pšeničná mouka
na potření
řepkový olej

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy vsypeme obě mouky, vyhloubíme důlek a do něj rozdrobíme droždí, pocukrujeme, zalijeme polovinou vlažné vody, promícháme s trochou mouky a kvasnice necháme rozpustit. Přidáme zbylou vodu, olej, sůl a zpracujeme nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme těsto kynout 45 minut.

  2. Těsto rozdělíme na stejně velké kuličky. Přibližně na 15 kusů vychází asi 65 g těsta na jeden rohlík. Válečkem rozválíme kuličky na podélné placičky, které stočíme do rohlíků. Při stáčení rohlíky lehce prsty roztáhneme, aby byly delší.

  3. Rohlíky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pod utěrkou necháme kynout 40 minut. Nakonec rohlíky lehce potřeme olejem a upečeme.

  4. V plynové troubě pečeme při 250 °C, stačí péct 20 - 25 minut. Do trouby přidávám kastrůlek s vodou. Po upečení je z dávky těsta 15 rohlíků asi po 52 g.

  5. Krnovské celozrnné rohlíky podáváme jako chutné pečivo k různým pokrmům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!