Krnovské celozrnné rohlíky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka cukr 1 lžička sůl 21-25 g droždí 200 g hladká mouka 1 hrnek vlažná voda 100 ml řepkový olej 300 g celozrnná pšeničná mouka na potření řepkový olej
Postup Krnovské celozrnné rohlíky recept
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vsypeme obě mouky, vyhloubíme důlek a do něj rozdrobíme droždí, pocukrujeme, zalijeme polovinou vlažné vody, promícháme s trochou mouky a kvasnice necháme rozpustit. Přidáme zbylou vodu, olej, sůl a zpracujeme nelepivé těsto. Pod utěrkou necháme těsto kynout 45 minut.
Těsto rozdělíme na stejně velké kuličky. Přibližně na 15 kusů vychází asi 65 g těsta na jeden rohlík. Válečkem rozválíme kuličky na podélné placičky, které stočíme do rohlíků. Při stáčení rohlíky lehce prsty roztáhneme, aby byly delší.
Rohlíky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pod utěrkou necháme kynout 40 minut. Nakonec rohlíky lehce potřeme olejem a upečeme.
V plynové troubě pečeme při 250 °C, stačí péct 20 - 25 minut. Do trouby přidávám kastrůlek s vodou. Po upečení je z dávky těsta 15 rohlíků asi po 52 g.
Krnovské celozrnné rohlíky podáváme jako chutné pečivo k různým pokrmům.