Koláč s povidly a mákem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 1 ks vejce 250 g máslo 100 ml mléko 200 ml mléko 1 balíček prášek do pečiva 100 g povidla 150 g mák 300 g hladká pšeničná mouka 2 - 3 lžíce třtinový cukr 200 g hladká celozrnná mouka
Postup Koláč s povidly a mákem
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme oba druhy mouky s práškem do pečiva bez fosfátů, vmícháme kousky změklého másla a vejce. Vypracujeme těsto a podle potřeby přidáváme postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadávalo. Necháme na chvíli uležet v chladu
Těsto rozdělíme na dva díly, oba vyválíme na tenčí pláty. Jeden vložíme do vymazané a vysypané formy. Potřeme jej povidly smíchanými s namletým mákem, teplým mlékem a cukrem. Navrch dáme druhý plát nebo jej rozdělíme na menší pruhy a ozdobíme jimi koláč například ve tvaru mřížky
Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 45 minut
Mléko v receptu můžeme nahradit i pár lžícemi horké vody. Pokud bychom chtěli ochutnat čistě celozrnnou verzi koláče, vyzkoušíme hladce namletou špaldovou mouku
Koláč s povidly a mákem podáváme k různým příležitostem a nebo jen tak, krásný voňavý koláč vždy každého potěší
Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.