Koláč s povidly a mákem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 ks vejce
1 ks vejce
250 g máslo
100 ml mléko
200 ml mléko
1 balíček prášek do pečiva
100 g povidla
150 g mák
300 g hladká pšeničná mouka
2 - 3 lžíce třtinový cukr
200 g hladká celozrnná mouka

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme oba druhy mouky s práškem do pečiva bez fosfátů, vmícháme kousky změklého másla a vejce. Vypracujeme těsto a podle potřeby přidáváme postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadávalo. Necháme na chvíli uležet v chladu

  2. Těsto rozdělíme na dva díly, oba vyválíme na tenčí pláty. Jeden vložíme do vymazané a vysypané formy. Potřeme jej povidly smíchanými s namletým mákem, teplým mlékem a cukrem. Navrch dáme druhý plát nebo jej rozdělíme na menší pruhy a ozdobíme jimi koláč například ve tvaru mřížky

  3. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, přibližně 45 minut

  4. Mléko v receptu můžeme nahradit i pár lžícemi horké vody. Pokud bychom chtěli ochutnat čistě celozrnnou verzi koláče, vyzkoušíme hladce namletou špaldovou mouku

  5. Koláč s povidly a mákem podáváme k různým příležitostem a nebo jen tak, krásný voňavý koláč vždy každého potěší

  6. Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012

  7. Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!