Krémová kaštanová polévka recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

sůl
100 - 150 g máslo
1 ks cibule
80 - 100 ml vermut
1 ks bobkový list
citronová šťáva
400 - 500 ml zeleninový vývar
2 lžíce hnědý cukr
4 snítky čerstvý tymián
400 - 500 g jedlé kaštany
mletý černý pepř
300 - 350 ml smetana na vaření
200 g mrkev barevná

Postup přípravy receptu

  1. Kaštany nařízneme a povaříme asi 15 minut v osolené vodě. Ještě teplé kaštany oloupeme, asi 4 - 5 kusů odložíme stranou. Větší oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Očištěnou mrkev (oranžovou, žlutou a fialovou) nakrájíme na kostičky

  2. Na másle zpěníme cibuli, přidáme bobkový list a tymián a orestujeme. Pak vmícháme kaštany, vše zvolna opékáme asi 5 minut a podlijeme vermutem (50 ml). Jakmile se alkohol odpaří, zalijeme kaštany vývarem a necháme zvolna asi 15 minut probublávat. Nakonec přilijeme smetanu a vaříme ještě dalších 25 minut. Poté z polévky odstraníme bylinky, vše rozmixujeme dohladka. Krémovou kaštanovou polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem

  3. Mezím na másle podusíme osolené kostičky mrkve a zbylé kaštany. Mrkev nesmí být rozvařená, ale podušená jen na skus. Podušenou mrkev a kaštany podlijeme vermutem, zakapeme citronovou šťávou, posypeme cukrem a za stálého míchání necháme vše zkaramelizovat

  4. Krémovou kaštanovou polévku se smetanou rozdělíme na porce, na talíři ozdobíme glazovanou mrkví, kaštany a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!