Zeleninová krémová polévka s dýní recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 1 ks cibule 2 ks mrkev 1 hrst květák 1 kelímek zakysaná smetana 1,5 l zeleninový vývar 2 - 3 snítky čerstvá bazalka mletý barevný pepř 1/2 ks dýně hokkaido 1 lžíce koření Horalka 1 - 2 lžíce sušené lahůdkové droždí
Postup Zeleninová krémová polévka s dýní
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si veškerou zeleninu. Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme měkký střed a zbytek nakrájíme na kostky. Mrkev oškrábeme a nakrájíme třeba na kolečka, květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nahrubo
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo s olejem a nejprve osmahneme cibuli. Poté přidáme ostatní zeleninu i s česnekem, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme sůl, pepř, koření Horalka a vaříme na mírném plameni asi 20 minut do změknutí. Poté polévku tyčovým mixérem rozmixujeme do hladké konzistence. Přidáme zakysanou smetanu, lahůdkové droždí a znovu promixujeme. Na závěr zeleninovou krémovou polévku s dýní doplníme o lžíci až dvě nasekané čerstvé bazalky
Zeleninová krémová polévka s dýní nejlépe chutná v kombinaci s krutony či opečeným toastem.