Kotlík polévky z řapíkatého celeru recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce máslo
2 kostky brambory
2 ks cibule
2 lžíce pažitka
6 šálků kuřecí vývar
300 g kysaná smetana
2 lžíce hladká mouka
250 g anglická slanina
3 lžíce petrželová nať
2 lžíce sušený tymián
4 svazky řapíkatý celer

Postup přípravy receptu

  1. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky nebo proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Petrželovou nať a pažitku nasekáme nadrobno.

  2. Slaninu s cibulí restujeme asi 5 minut na másle. Cibule by měla zůstat sklovitá. Potom přidáme tymián a nakrájený řapíkatý celer. Opět restujeme 5 minut na mírném ohni. Přidáme hladkou mouku, promícháme s ostatními ingrediencemi a zalijeme studeným kuřecím vývarem. Dále přidáme nakrájené brambory a vaříme do změknutí brambor.

  3. Polévku potom odstavíme z ohně a vmícháme kysanou smetanu a nasekanou petrželovou nať, ale nemusí být.Pokud je smetana krémovitá, rozředíme ji studenou vodou. Polévku vrátíme na oheň a bez varu zahříváme asi 2 minuty.

  4. Kotlík polévky z řapíkatého celeru podáváme v miskách a zdobíme nasekanou pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!