Koláč se špenátem recept

Apetit Recepty předkrmy

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
sůl
4 ks vejce
1 ks cibule
1 lžička kmín
250 g listové těsto
200 ml zakysaná smetana
1 špetka muškátový květ
3 lžíce olej na smažení
200 g tvrdý sýr
1 vejce na potření
mletý černý pepř
500 g čerstvý listový špenát

Postup přípravy receptu

  1. Špenát důkladně propereme, zbavíme řapíků a rozkrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme, česnek prolisujeme a cibuli nadrobno nakrájíme. Sýr nastrouháme

  2. Cibuli s česnekem smažíme na oleji, dokud cibule nezesklovatí. Pak přidáme špenát a za stálého promíchávání ho necháme změknout. Odstavíme a po vychladnutí vmícháme ke špenátu nastrouhaný sýr, zakysanou smetanu, vejce, koření a sůl

  3. Listové těsto rozdělíme na 2 půlky a každou rozválíme na pomoučeném vále do tvaru koláčové formy, ve které koláč budeme péct

  4. Koláčovou formu vymažeme tukem, přeneseme do ní 1 vyválený plát těsta a vytvarujeme ho podle zvýšených okrajů formy. Pak plát potřeme připravenou náplní, překryjeme druhým plátem z listového těsta

  5. Koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a trochou soli a pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 30 minut

  6. Špenátový koláč chutná teplý i vychladlý.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!