Karamelový popcorn recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 hrnečky cukr
1 lžička sůl
1 kostka máslo
0 lžiček jedlá soda
1 lžička vanilkový extrakt
0 hrnečků kukuřičný sirup
1 balíček popcorn
podle potřeby
olej

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve musíme udělat popcorn - pěkně na sporáku. Do velikého hrnce nalijeme trochu oleje, vhodíme dovnitř tři kuličky kukuřice a ohříváme na plném plameni, dokud nevypukají všechny tři kuličky, tak poznáme ideální teplotu a můžeme vsypat zbytek kukuřice. Důležité je pravidlo, že by mělo být jen tolik popcornu, aby bylo celé dno hrnce pokryto, ne více. Přikryjeme pokličkou a čekáme na první pukání. Jakmile uslyšíme první salvy, začneme pravidelně protřásat hrnec, aby vypukal všechen popcorn. Když jej máme hotový, odstavíme hrnec z ohně.

  2. Dáme předehřát troubu na 95 °C. V dalším hrnci necháme rozpustit máslo, do kterého poté vmícháme cukr, kukuřičný sirup a sůl. Za stálého míchání přivedeme k varu a pak za občasného míchání vaříme cca 5 minut. Odstavíme z ohně a vmícháme jedlou sodu a, máte-li po ruce, vanilkový extrakt. Ten ale není nutný. Vzniklou směsí poléváme tenkým proudem popcorn a stále jej promícháváme tak, aby byl pokud možno co nejrovnoměrněji obalen do směsi.

  3. Takto upravený popcorn rozdělíme na dva pekáče, opět co nejrovnoměrněji, a vložíme do trouby. Popcorn pečeme celkem jednu hodinu, přitom každou čtvrthodinu trochu promícháme. Když je popcorn hotový, vyndáme jej z trouby a po zchladnutí jej opět promícháme, popřípadě rozlámeme na kousky.

  4. Karamelový popcorn podáváme jako sladkou chuťovku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!