Kančí kýta na smetaně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 80 g slanina olej sůl 1 lžička máslo 150 ml smetana 80 g celer 1/2 lžičky tymián 80 g mrkev 80 g petržel 4 ks hřebíček 3 ks jalovec 2 ks bobkový list 5 kuliček nové koření 2 lžičky hladká mouka 3 lžíce citronová šťáva zeleninový vývar smetana ke šlehání 1 lžíce pomerančová šťáva 3 ks červená cibule 10 kuliček celý černý pepř 750 g kančí kýta nakládané brusinky
Postup Kančí kýta na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Kančí kýtu očistíme a osolíme. V kastrůlku zahřejeme asi 3 lžíce oleje se 2 lžícemi másla, přidáme všechno koření (kuličky jalovce, nového koření a pepře, bobkový list, hřebíček a tymián) a vše zvolna za stálého míchání restujeme, dokud se chutě a vůně neuvolní. Do této směsi naložíme kančí kýtu, zakapeme citronovou a pomerančovou šťávou a necháme asi jeden den odležet, nejméně však přes noc. Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu očistíme a ponecháme v celku
Anglickou slaninu necháme vyškvařit na malém množství oleje dorůžova. Pak kousky slaniny vyjmeme a na rozpáleném tuku zprudka opečeme kančí kýtu ze všech stran do zlatohnědé barvy. Opečenou kýtu vyndáme a na výpeku orestujeme cibuli dorůžova. K opečené cibuli vrátíme maso, přidáme kořenovou zeleninu a veškeré koření s nálevem ve kterém se kýta marinovala. Vše podlijeme vývarem a zvolna dusíme doměkka. Měkkou kančí kýtu vyjmeme a z vývaru a odstraníme kousky koření. Vývar se zeleninou rozmixujeme a podle potřeby omáčku zjemníme a zahustíme smetanou promíchanou s hladkou moukou. Smetanovou omáčku dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou
Kančí kýtu nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce a přelijeme smetanovou omáčkou a ozdobíme šlehačkou, brusinkami a plátkem citronu. Vhodnou přílohou ke kančí kýtě na smetaně jsou houskové knedlíky.