Kančí kýta na smetaně recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

80 g slanina
olej
sůl
1 lžička máslo
150 ml smetana
80 g celer
1/2 lžičky tymián
80 g mrkev
80 g petržel
4 ks hřebíček
3 ks jalovec
2 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
2 lžičky hladká mouka
3 lžíce citronová šťáva
zeleninový vývar
smetana ke šlehání
1 lžíce pomerančová šťáva
3 ks červená cibule
10 kuliček celý černý pepř
750 g kančí kýta
nakládané brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Kančí kýtu očistíme a osolíme. V kastrůlku zahřejeme asi 3 lžíce oleje se 2 lžícemi másla, přidáme všechno koření (kuličky jalovce, nového koření a pepře, bobkový list, hřebíček a tymián) a vše zvolna za stálého míchání restujeme, dokud se chutě a vůně neuvolní. Do této směsi naložíme kančí kýtu, zakapeme citronovou a pomerančovou šťávou a necháme asi jeden den odležet, nejméně však přes noc. Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno. Oloupanou červenou cibuli nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu očistíme a ponecháme v celku

  2. Anglickou slaninu necháme vyškvařit na malém množství oleje dorůžova. Pak kousky slaniny vyjmeme a na rozpáleném tuku zprudka opečeme kančí kýtu ze všech stran do zlatohnědé barvy. Opečenou kýtu vyndáme a na výpeku orestujeme cibuli dorůžova. K opečené cibuli vrátíme maso, přidáme kořenovou zeleninu a veškeré koření s nálevem ve kterém se kýta marinovala. Vše podlijeme vývarem a zvolna dusíme doměkka. Měkkou kančí kýtu vyjmeme a z vývaru a odstraníme kousky koření. Vývar se zeleninou rozmixujeme a podle potřeby omáčku zjemníme a zahustíme smetanou promíchanou s hladkou moukou. Smetanovou omáčku dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou

  3. Kančí kýtu nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce a přelijeme smetanovou omáčkou a ozdobíme šlehačkou, brusinkami a plátkem citronu. Vhodnou přílohou ke kančí kýtě na smetaně jsou houskové knedlíky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!