Špikovaná kančí kýta se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

cukr
sůl
3 ks vejce
ocet
3 hrnky mléko
100 g cibule
100 g celer
100 g mrkev
50 g perník na strouhání
100 g špek
divoké koření
3 ks rohlík
pepř
3 hrnky hrubá mouka
50 g sádlo na vymazání
100 g šípková marmeláda
800 g kančí kýta
100 ml čevené víno

Postup přípravy receptu

  1. Kančí kýtu prošpikujeme klínky špeku. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Zeleninu smícháme s divokým kořením, červeným vínem a trochou vodu. Vložíme do hrnce, k zelenině přidáme maso, zakryjeme a necháme uležet do druhého dne

  2. Druhý den maso vyjmeme, nálev scedíme a ponecháme pro zalití omáčky. Maso zprudka opečeme na sádle, vyjmeme a vložíme zeleninu. Zeleninu orestujeme dozlatova, zasypeme cukrem a zalijeme nálevem. Přidáme šípkovou marmeládu, maso a dusíme doměkka

  3. Když je maso měkké, vyjmeme jej z omáčky spolu kořením, pokud je to nutné. Omáčku rozmixujeme, podle potřeby dochutíme. Maso nakrájíme

  4. Během dušení si připravíme perníkové knedlíky. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Rohlíky nakrájíme na kostky, perník nastrouháme a z bílků ušleháme sníh. Vše kromě sněhu promícháme. Nakonec přidáme sníh. Těsto na perníkové knedlíky rozdělíme do sádlem vymazaných hrníčků a vaříme v hrnci pod pokličkou zalité do poloviny vodou. Zda jsou knedlíky hotové, zkoušíme špejlí

  5. Na nahřáté talíře rozdělíme knedlíky, plátky kančí kýty a šípkovou omáčku. Špikovanou kančí kýtu se šípkovou omáčkou a perníkovým knedlíkem ihned podáváme. Pokrm se skvěle hodí i pro slavnostní příležitosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!