Křehký koláč s jablkovou náplní recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
125 g máslo
máslo
600 g jablko
3 - 5 lžic voda
200 ml voda
cukr moučka
1/2 lžičky mletá skořice
250 g hladká mouka
4 lžíce citronová šťáva
6 lžic hnědý cukr
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
1 hrst sušené brusinky

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, přidáme sůl, rozdrobené máslo a vodu. Ze směsi vypracujeme hladké vláčné těsto, které zabalíme do folie a necháme v chladu odpočinout

  2. Mezitím připravíme náplň. Pudinkový prášek rozpustíme ve 200 ml vody. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kousky a zakapeme citronovou šťávou. Pak jablka vložíme do kastrolu, přidáme skořici, brusinky, třtinový cukr a vše ve vlastní šťávě krátce podusíme. Měkká jablka zalijeme rozpuštěným pudinkovým práškem a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Náplň necháme vychladnout

  3. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme tenký plát. Jeden plát přeneseme do koláčové formy a rozprostřeme na něj náplň. Druhým plátem těsta náplň zakryjeme a hustě propícháme vidličkou. Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 40 minut dorůžova. Během pečení těsto potíráme rozpuštěným máslem

  4. Křehký koláč s jablkovou náplní rozdělíme na porce, posypeme moučkovým cukrem a podáváme ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!