Křehký koláč s mákem recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 150 g máslo 1 ks žloutek 750 ml mléko 1 ks bílek 120 g cukr krupice 150 g cukr krupice 100 g cukr moučka 300 g mák 1 balíček vanilkový cukr 1 balíček vanilkový cukr 250 g polohrubá mouka tuk na vymazání 2 lžíce citronová šťáva 1 plechovka kompotované mandarinky 1 balíček vanilkový pudinkový prášek 1 balíček banánový nebo karamelový pudinkový prášek
Postup Křehký koláč s mákem
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, obou cukrů, rozměklého másla a žloutku zpracujeme v míse (rukou) drobenku. Polovinu drobenky nasypeme do vymazaného malého plechu nebo dortové formy a jemně přitlačíme
Z pudinkových prášků, mléka a cukru uvaříme hustý pudink. Vmícháme mletý mák (nebo kupovanou makovou náplň) a za občasného míchání necháme náplň vychladnout. Mandarinky necháme okapat a vmícháme je do vychladlé náplně. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na tuhý sníh a zlehka jej zamícháme také do náplně
Makovou náplň naneseme na drobenku a uhladíme. Povrch posypeme zbylou drobenkou a koláč vložíme do předehřáté trouby. Křehký makový koláč pečeme na 180 °C dorůžova
Z citronové šťávy a cukru vymícháme hladkou bílou polevu, kterou ozdobně "nacákáme" na vychladlý křehký koláč.