Křehký koláč s mákem recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

150 g máslo
1 ks žloutek
750 ml mléko
1 ks bílek
120 g cukr krupice
150 g cukr krupice
100 g cukr moučka
300 g mák
1 balíček vanilkový cukr
1 balíček vanilkový cukr
250 g polohrubá mouka
tuk na vymazání
2 lžíce citronová šťáva
1 plechovka kompotované mandarinky
1 balíček vanilkový pudinkový prášek
1 balíček banánový nebo karamelový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, obou cukrů, rozměklého másla a žloutku zpracujeme v míse (rukou) drobenku. Polovinu drobenky nasypeme do vymazaného malého plechu nebo dortové formy a jemně přitlačíme

  2. Z pudinkových prášků, mléka a cukru uvaříme hustý pudink. Vmícháme mletý mák (nebo kupovanou makovou náplň) a za občasného míchání necháme náplň vychladnout. Mandarinky necháme okapat a vmícháme je do vychladlé náplně. Bílek vyšleháme s vanilkovým cukrem na tuhý sníh a zlehka jej zamícháme také do náplně

  3. Makovou náplň naneseme na drobenku a uhladíme. Povrch posypeme zbylou drobenkou a koláč vložíme do předehřáté trouby. Křehký makový koláč pečeme na 180 °C dorůžova

  4. Z citronové šťávy a cukru vymícháme hladkou bílou polevu, kterou ozdobně "nacákáme" na vychladlý křehký koláč.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!