Křehký koláč s lesním ovocem recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
-
150 g máslo
1 ks žloutek
1 ks žloutek
1 lžíce voda
1 lžička mletá skořice
300 g hladká mouka
tuk na vymazání
70 g mleté mandle
70 g třtinový cukr
strouhaný kokos na vysypání
70 g mletý třtinový cukr
800 g lesní ovoce (maliny, ostružiny, jahody, borůvky, rybíz)
Postup Křehký koláč s lesním ovocem
Postup přípravy receptu
-
Sypké suroviny promícháme v míse (mouka, cukr, mletá skořice). Přidáme studené a na větší kousky nakrájené máslo. Prsty rychle zpracujeme na hrubou drobenku, aby se máslo příliš nezahřálo, větší kousky másla nevadí. K drobence přidáme lžíci vody a 1 žloutek. Zpracujeme v hladké těsto
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici minimálně 2 hodiny odpočinout
Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Těsto rozválíme na plát a vyložíme jím formu. Okraje seřízneme, nebo je naopak trochu vymačkáme nahoru
Ovoce opláchneme, necháme okapat a poté jej promícháme s třtinovým cukrem. Těsto posypeme strouhanými mandlemi, poklademe oslazeným ovocem a uhladíme
Okraje těsta potřeme druhým žloutkem
Koláč s lesním ovocem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut, až okraje zezlátnou. Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce
Křehký koláč s ovocem nakrájíme na porce a podáváme. Je osvěžující, lehký a skvělý jen tak. V létě mu nikdo neodolá!