Jemné slané minirohlíčky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka cukr
150 ml olej
1 špetka sůl
250 ml mléko
1 kostka droždí
500 g hladká mouka
náplň
šunka
salám
niva
na potření
žloutek
na ozdobu
kmín
mák

Postup přípravy receptu

  1. Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme kostku droždí a necháme vzejít kvásek. Vzešlý kvásek přilijeme do mouky, přidáme zbytek mléka, olej a špetku soli, důkladně vypracujeme vláčné těsto a necháme ho vykynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunky či šunkového salámu, na to kolečko suchého salámu a navrch hromádku nastrouhané nivy. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám rohlíček při pečení nerozbalil.

  3. Rohlíčky potřeme žloutkem, posypeme kmínem nebo případně mákem a upečeme při teplotě asi 200 °C dozlatova.

  4. Rohlíčky můžeme naplnit i jinými surovinami, například zelím s uzeným masem nebo špenátem s česnekem. Rohlíčky lze naplnit i sladkými náplněmi, potom těsto tolik nesolíme a přidáme víc cukru. Rohlíčky můžeme naplnit například tvarohem, povidly, mákem, ořechovou náplní, jablky či pudinkem

  5. Jemné slané minirohlíčky podáváme jako výbornou chuťovku k různým příležitostem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!