Jahodová tlačenka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg jahody
5 ks hřebíček
150 g cukr krystal
500 ml červené víno
1 lžička citronová kůra
20 dkg škrobová moučka
1 ks celá skořice
100 g třtinový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Jahody důkladně očistíme, opláchneme a nasekáme. Asi kilo jahod nasekáme nadrobno nebo propasírujeme hrubým sítem. Zbylé jahody nasekáme na větší kousky.

  2. Stranou si dáme asi skleničku vína. Zbylé víno svaříme s oběma cukry, skořicí, hřebíčkem a citronovou kůrou. Asi 10 minut povaříme a víno přecedíme. Dáme jej opět vařit. Do vroucí tekutiny přidáme jahody a krátce povaříme. Ve zbylém víně rozmícháme škrobovou moučku, vlijeme do vína s jahodami a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pak hmotu odstavíme.

  3. Zbylé jahody ocukrujeme a vložíme do hrnce s vínem. Formu na srnčí hřbet nebo jakoukoliv jinou formu vypláchneme ledovou vodou a vlijeme do ní jahodovou tlačenku. Formu s tlačenkou uložíme na chladné místo a necháme ztuhnout.

  4. Ztuhlou jahodou tlačenku vyklopíme a podáváme s Vanilkovým krémem z vanilky a šlehačkou. Tlačenku zdobíme čerstvými jahodami.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!