Jablkový křupavý koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
-
150 g máslo
50 g máslo
1 lžíce rum
2 ks žloutek
5 ks jablko
2 lžíce cukr krupice
100 g hladká mouka
100 g polohrubá mouka
4 lžíce studená voda
5 lžic meruňková marmeláda
máslo na vymazání
mouka na vysypání
Postup Jablkový křupavý koláč
Postup přípravy receptu
-
Obě mouky smícháme v misce. V mouce vytvoříme důlek, do kterého dáme na kostičky nakrájené máslo a žloutky. Vše opatrně promícháme, dokud nám nevznikne jakási drobenka. Potom přilijeme studenou vodu a vytvoříme pevné těsto
Z těsta vytvarujeme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a dáme cca na 10 minut do mrazáku
Mezitím si nakrájíme očištěná jablka na plátky, formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou
Těsto vyndáme z mrazáku, vyválíme z něj placku a tu pak vložíme do formy. Rozprostřeme po celé formě a těsto zatlačíme i do okrajů. Na těsto naskládáme rovnoměrně plátky jablek, posypeme cukrem a rozdroleným máslem. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut na 170 °C
Mezitím si vytvoříme polevu tak, že v kastrůlku smícháme marmeládu s rumem a chvilku povaříme
Hotový jablkový koláč vyndáme z trouby, zalijeme marmeládovou polevou a necháme vychladit
Jablkový křupavý koláč podáváme vychlazený, aby byla poleva dobře ztuhlá.