Vláčný jablkový koláč recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

125 g cukr
1 špetka sůl
200 g máslo
2 ks žloutek
žloutek
800 g jablko
100 g rozinky
2 lžíce voda
1 lžička mletá skořice
1 lžíce vanilkový cukr
300 g hladká mouka
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
1 lžička kypřící prášek do pečiva
2,2 lžíce vanilkový pudinkový prášek

Postup přípravy receptu

  1. Z hladké mouky, cukru, prášku do pečiva, soli, másla, vlažné vody a žloutků zpracujeme těsto a dáme ho na hodinu do chladu. Rozinky necháme nasáknout

  2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Oloupaná jablka nakrájená na silnější plátky promícháme s pudinkem, vanilkovým cukrem, skořicí a okapanými rozinkami

  3. Dvěma třetinami rozváleného těsta vyložíme koláčovou formu, naplníme jablečnou směsí. Zbytek těsta rozválíme a vykrajujeme z něj ozdobné kousky, případně těsto nakrájíme na proužky, kterými poklademe povrch koláče

  4. Jablkový koláč potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme 50 minut, poté zabalíme koláč do alobalu a ještě 10 minut dopékáme

  5. Vláčný jablkový koláč nakrájíme a podáváme ke svačině nebo snídani.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!