Válený makovo-jablkový štrúdl recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
100 g máslo
20 g máslo
máslo
100 ml mléko
50 ml mléko
100 g rozinky
5 lžic cukr krupice
5 lžic cukr krupice
cukr moučka
2 lžičky mletá skořice
1 ks citronová kůra
150 g mletý mák
750 g jablko granny smith
250 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme obě náplně. Začneme s makovou náplní, mák pomeleme do mísy, anebo koupíme už pomletý mák, který jsem v receptu použila - vakuově balený. Nastrouháme kůru z jednoho citronu. K máku přidáme cukr krupici, nastrouhanou citronovou kůru a promícháme, spaříme makovou směs teplým mlékem, znovu promícháme a necháme odpočinout. Do makové náplně patří i rozinky, nedávala jsem, protože u nás doma je nechtějí

  2. Připravíme jablkovou náplň. Jablka omyjeme, odstopkujeme, oloupeme, rozdělíme na čtvrtiny, zbavíme jádřince a pokrájíme na malé kousky. Kdo chce, může jablka nastrouhat, ale my máme u nás doma rádi, když je do čeho kousnout. Jablka ochutíme cukrem krupice a mletou skořicí a dobře všechno spolu promícháme, jablková náplň je hotová. Pokud použijete nastrouhaná jablka, nezapomeňme z nich před ochucením pořádně vytlačit šťávu, která se uvolnila

  3. Připravíme domácí štrúdlové těsto na válený štrúdl, do mísy v robotu prosejeme mouku, přidáme špetku soli a promícháme spolu, přidáme vejce, změklé čerstvé máslo pokrájené na malé kostky, přilijeme studené mléko a zpracujeme na kompaktní měkké pružné lesklé těsto. Hotové těsto dáme na silně pomoučněnou desku, rozdělíme na 4 části, uděláme 4 koule, 3 koule těsta odložíme do mísy a přikryjeme potravinovou fólií, aby neoschly

  4. Jednu kouli těsta posypeme hladkou moukou a začneme válet od středu k okrajům a pravidelně dokola otáčíme při válení, během válení těsto posypeme a podsypeme moukou podle potřeby, rozválíme na tenko. Těsto na začátku válení troška lepí, ale během válení při přiměřeném podsypávání moukou se umoudří a velmi dobře se s ním pracuje

  5. Na rozválené těsto rozetřeme připravenou makovou náplň, pokapeme rozpuštěným vlažným máslem, na makovou náplň rovnoměrně rozložíme přichystanou jablkovou náplň tak, že po obvodu necháme asi 4 cm volný pás, svineme opatrně do závinu. Přitom se mi těsto na dvou místech na povrchu roztrhlo, tak jsem ho překryla kusem rozváleného těsta, proto těsto nerozvalujeme až příliš na tenko, aby se nám nestalo to stejné, i když to na chuti nic nemění, jen vzhled těsta už není po upečení, jaký má být

  6. Závin opatrně přeneseme na plech s teflonovou fólií, vydatně potřeme povrch těsta rozpuštěným máslem, vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, pečeme asi 30 až 35 minut do pěkné růžové barvy

  7. Upečený válený makovo-jablkový štrúdl vybereme z trouby, necháme vychladnout, potom pokrájíme na porce, dáme na podnos a ještě přes sítko pocukrujeme cukrem moučka podle chuti. Tento štrúdl má výbornou nepřeslazenou osvěžující chuť kyselých jablek, je nádherně voňavý po citronové kůře a mleté skořicí, spolu s mákem je vydatný. Z nápojů se hodí podávat ke štrúdlu citronový čaj

  8. Upekla jsem jeden makovo-jablkový štrúdl, 2 makovo-višňové štrúdly a jeden makovo-hruškový štrúdl, při kterých jsme už těsto nerozváleli na velmi tenko a perfektně se štrúdly vydařily. Celkem na 4 štrúdly budete potřebovat 600 gramů mletého máku, na makovo-jablkový štrúdl jsem použila 150 gramů mletého máku, který jsem ochutila.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!