Italský bílý chléb recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
2 lžičky sůl
400 ml voda
1 kostka droždí
1 kg hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Cukr smícháme s droždím a vlažnou vodou a necháme kvásek asi 15 minut v teple kynout.

  2. Mouku prosejeme do mísy. Vzešlý kvásek smícháme s moukou a vypracujeme z něj hladké těsto. Uplácáme z něj bochánek, který necháme v teple kynout asi 20 minut. Pak jej rozdělíme na 4 menší kousky a necháme je znovu chvilku kynout.

  3. Bochník na bruschetti tvarujeme podobně jako bagetu: podlouhlý váleček. Z dalšího kousku můžeme vytvarovat třeba foccaciu: dlaněmi splácneme bochánek v placku a zapíchneme do ní několik snítek rozmarýnu a zastříkneme ji olivovým olejem.

  4. Chleby (případně naše "výtvory") naskládáme na plech a necháme je ještě chvilku nakynout. Troubu rozehřejeme na 180 °C a chleby pečeme 20 - 30 minut. Doba záleží na velikosti.

  5. Chléb necháme vychladnout a můžeme jej podávat nebo z něj dělat bruschetti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!