Rajská polévka s italským sýrem recept

Apetit Recepty polévky

Suroviny na recept

3 lžíce cukr
4 stroužky česnek
sůl
1 kg rajčata
1 ks cibule
100 ml smetana
1,5 lžička rozmarýn
3 ks bobkový list
3 lžíce olivový olej
mletý pepř
500 ml zeleninový vývar
2 řapíky řapíkatý celer
1,5 lžička perníkové koření
100 g sýr Grana Padano

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli a celer očistíme a nakrájíme na drobno. Oloupané stroužky česneku nakrájíme na plátky. Omytá rajčata nakrájíme na malé kostičky

  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a vsypeme česnek, řapíkatý celer a cibuli. Mícháme, dokud cibule nezesklovatí. K zelenině přidáme rajčata, protlak a vývar. Krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem

  3. Do polévky vložíme bobkový list a rozmarýn. Čerstvý rozmarýn je samozřejmě nejlepší, ale lze použít i sušený. Nakonec můžeme přidat i větvičku z rajčat a opět krátce povaříme. Bobkový list a větvičku vyjmeme. Do polévky nasypeme 80 g sýru a přilijeme smetanu. Neseženete-li námi uváděný sýr, výborně jej nahradí i parmezán nebo jiný výrazný sýr

  4. Rajskou polévku naposledy důkladně rozmixujeme a ochutíme solí, pepřem, cukrem a perníkovým kořením. Pokud chceme rajskou polévku s italským sýrem hustší, zahustíme ji trochou mouky, například pohankovou moukou. Ale v našem případě to nebylo potřeba

  5. Rajskou polévku na talíři posypeme zbylým sýrem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!