Hrášková polévka s mátou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
2 lžíce máslo
300 ml mléko
2 ks cibule
3 lžíce kefír
3 lžíce hladká mouka
3 lžíce zakysaná smetana
mletý bílý pepř
750 ml zeleninový vývar
600 g mražený hrášek
1 lžíce nasekaná máta
máta na ozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Pak přidáme hladkou mouku a orestujeme ji. Za stálého míchání do orestované mouky přilijeme polovinu vývaru a přivedeme ji k varu. Do zahuštěného přilijeme mléko a vaříme asi 15 minut.

  2. Mezitím přivedeme k varu druhou polovinu vývaru a v ní povaříme hrášek.

  3. Mražený hrášek vaříme 5 minut a čerstvý 8 - 10 minut. Pak jej necháme zchladnout. Přidáme jej do uvařeného základu a spolu s nasekanou mátou vše rozmixujeme dohladka. Polévku dáme provařit a ochutíme je solí a pepřem.

  4. Zakysanou smetanu smícháme s kefírem. Hotovou teplou polévku podáváme zjejmněnou lžící smetany s kefírem a zdobíme ji lístky máty.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!